Vårdö sjöräddare grundades år 1997 efter ett initiativ av Göran Påvals, då efterspaningarna av en försvunnen person och båt varit resultatlösa trots ett omfattande spaningspådrag. Behovet av snabbgående båtar i den norra skärgården var påtaglig och en ansökan om medel inlämnades under hösten 1997 till Ålands penningautomatförening (Paf). Medlen beviljades och Rescue Stormskär införskaffades under sommaren 1998.

Under år 2001 har även ett båthus färdigställts i Hummelvik. Båthuset byggdes till stor del på talkoarbeten och med medel från Paf. Vårdö sjöräddare utför ca 10 uppdrag varje år med Rescue Stormskär.
För tillfället är vi ett 15-tal mer eller mindre aktiva.

Vad sysslar vi med?
Vi är en del av sjöräddningen till havs och får alarmen främst från MRCC (Sjöräddningscentralen i Åbo) jobbar oftast tillsammans med sjöbevakningen, polisen och brandkåren.

  • Bogsering av båtar med motorfel

  • Dra loss någon som gått på grund

  • Eftersök av båt eller personer

  • Assistera brandkåren vid brand på öar

  • Men mest av allt övar vi på olika scenarier

  • Försöker hålla kompetensen aktuell.

Vi tar del av kursutbudet som erbjuds centralt av sjöräddningen och en del övningar har vi på stationen och tillsammans med övriga stationer.
Vi brukar ha en månadsträff under vår-sommar-höst. Då har vi lite teori och sen åker vi lite båt och grillar eller fikar tillsammans, lite beroende på väder och hur många vi är.

 Kontakt

018-32041

vardo@sjoraddningen.ax

Rescue Stormskär är av typen Fast Rescue Boat (FRB) ursprungligen framtagen som man överbordbåt på passagerar färjor mm.

Fakta Rescue Stormskär > Magnum 7.50 LC
Tillverkare Norsafe Arendal Norge
Längd 8.00 meter
Bredd 3.00 meter
Motor Yanmare 6LYE-UTE (315Hk)
Framdrivning Hamilton 241 vattenjet
Intercom Peltor DectCom, räckvidd cirka 400 meter
Navigation Raymarine radar, kartplotter och ekolod. Separat AIS
Marschfart 29 knop
Toppfart 33 knop
Övrigt Första hjälp väska, bår, motordriven brand/läns pump, tätningsutrustning, verktyg, bogserlina, efterspaningsutrustning.
GÅVA

 

Vill du ge en gåva

Nedan kan du välja det belopp du vill skänka.

EUR