Stationen i Saltvik sköts av en ledningsgrupp som handhar alla praktiska detaljer angående gruppen, båtens utrustning, fastigheten mm. Samtliga personer jobbar frivilligt med sjöräddning. Idag har gruppen ca 25 frivilliga sjöräddare. Rescue Björkskär är placerad i båthus. I båthuset finns några förråd och ett service utrymme. De frivilliga alarmeras av sjöbevakningen som även leder sjöräddningsuppdragen. Normaltid innan enheten lämnar hamnen är ca: 15 minuter efter att alarmet mottagits. Vid alarm är det minst två mans besättning. Tomten, båthuset och stationhuset ägs av sjöräddningssällskapet. I stationshuset har toalett, kök och samlingsrum renoverats. Övriga utrymmen är under renovering just nu. Stationshuset har hela sällskapet nytta av för att hålla bland annat övningar och utbildningar.
Gemensamma övningar hålls två gånger/månad under årets alla månader. Alla medlemmar övar på egen hand med Rescue Björkskär då de har tid för att hålla kunskaperna på en bra nivå.

Kontakt

018-32040

saltvik@sjoraddningen.ax

Sjöräddningsstationen

Rescue Björkskär

Tack vara den stora privata donationen på 300 tusen euro kunde vi bygga en ny räddningsenhet till stationen i Saltvik, Hamnsundet för att ersätta Rescue Hamnsundet som med sina 15 år har tjänat oss väl.

Alla ni som har färdats på sjön norr på Åland vet att Norrhavets krafter är mäktiga, med denna större enhet kommer vår egen säkerhet, samt säkerheten för alla de som rör sig på detta område att öka kraftigt.

Ålands Sjöräddningssällskap tecknade ett avtal med Svenska Sjöräddningssällskapet om nybyggnation av en ny 12 meters räddningsbåt till stationen i Saltvik 27.06.2013. Räddningsbåten byggs vid Swed Ship Composite Ab i Hunnebostrand Sverige. Rescue Björkskär är den trettiotredje i serien.

Svenska Sällskapets Victoria klass är en 12 meters räddningsbåt som är ryggraden i Svenska Sällskapets flotta och finns ut efter hela Sveriges kust. Räddningsbåten är konstruerad så att den alltid är på rätt köl, självrätande. Vidare har båten optimerats så att den skall klara de flesta uppdrag ute till havs och nära kusten. Victoriaklassen har även bra möjligheter att transportera bårpatient.

Specifikation:
 Antal byggda:  33 båtar
 Längd:  11,95 meter
 Bredd:  4,2 meter
 Djupgående:  70 cm
 Material:  byggd i komposit
 Deplacement:  13 ton
 Motorer:  2×500 hk Scania DI13
 Vattenjet:  2xRolls-Royce KaMeWa FF-jet 375
 Marsch fart:  33 knop
 Topp fart:  37 knop
 Aktionstid:  ca 10 timmar
 Besättning:  3–4 personer
 Konstruktör:  Rolf Eliasson och Sjöräddningssällskapet
 Nybyggnadskostnad:  900 000€
 Navigations system:  Transas NS 4000
 Radar:  Furuno BB 2117
 Intercom:  Pandora + Peltor DectCom II
 VHF:  1 st. DSC Sailor 6222, 1 st. Sailor 6210
 VHF Pejl:  Rotheta RT-300
 Myndighetsradio:  Cassidian TMR 880i
Övrigt: FHJ-Utrustning, Hjärtstartare 3 st. Bårar, Vacuum madrass, Vacuum spjälor, Hypotermibår.
2 st. läns- brandpumpar och slang.
GÅVA

 

Vill du ge en gåva

Nedan kan du välja det belopp du vill skänka.

EUR